Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fékező erő

Főoldal » Általános iskola » Fizika
1149
Egy 2 tonna tömegű jármű 32m/s sebességgel halad,5 s alatt csökkenti sebességét 17 m/s-ra.Mekkora a gyorsulása,mekkora utat tett meg ez idő alatt,és mekkora a fékező erő?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
A sebességváltozás `17-32=-15m/s`, az ehhez szükséges idő `5s`, tehát a gyorsulás `a=(-15)/5=-3m/s^2` (negatív, mert a mozgás lassul).

A megtett út `s=v_0t+a/2t^2=32*5-3/2*5^2=122.5m`.

A fékezőerő `F=ma=2000*3=6000N`. (A negatív előjelet itt most elhagytam, de ha megállapodunk abban, hogy a jelenlegi haladási irány a pozitív irány, akkor lehet negatívnak tekinteni az erőt.)
0