Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mértani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
376
A mértani sorozat első tagja 1/3, hányadosa 2. Legalább hány tagot adtunk össze, ha az összeg a 800000-t meghaladja?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1/3+2/3+4/3+8/3...+2n-1/3>800000
felírható az összeg úgy, hogy a 2 hatványai vannak a tagok számlálójában
az n. tagnál azért n-1. hatvány kell, mert nulláról indul (20=1)

tüntessük el a törtet (szorzás 3-mal):
1+2+4+8+...+2n-1>2400000

q=2 a feladat szövege szerint
az első n tag összege nagyobb 2400000-nél (Sn>2400000)
az első tag 1 (a1=1)
az összegképlettel felírva, ahol az első taggal való szorzás elhagyható (mert 1):
2400000<2n-1/21-1
itt a nevező 1, ezért 2400000<2n

tehát a feladat megoldása a legkisebb olyan n lesz, amire a 2-t emelve 2400000-nél többet kapunk
logaritmus kell: log22400000=n
ezt írd be a számológépbe, és kész a feladat

valószínűleg ezt lehetett volna egyszerűbben is csinálni...
0