Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiai szorgalmiba kellene egy kis segítség! S.O.S

Főoldal » Általános iskola » Kémia
382
Köszönöm szépen előre is a válaszokat!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!
1. feladatban a C a jó megoldás, hiszen 3 mól, 18•6•10²³ és 3•6•10²³ ugyanannyi.
2. feladat:
Hidrogén: 4•6•10²³
Szén: ¼•6•10²³
Neon: ⅕•6•10²³
Oxigén: ¼•6•10²³
Kén: ⅛•6•10²³
Kalcium:0,1•6•10²³
Ezt úgy kapod meg, hogy a periódusos rendszerben látod minden atomnak a moláris tömegét ami annyit jelent, hogy annyi g= 1 móllal Pl. Oxigénnél 16 g O= 1 mól O
1 mól= 6•10²³ atommal ez alapján csak meg kell szoroznod arányosan.
Vagyis ha 16 g O= 16:16•6•10²³
Akkor 4 g O=4:16•6•10²³=¼•6•10²³
Vagy 4 g H=4:1•6•10²³=4•6•10²³
És így tovább, a megadot mennyiséget mindig elosztod az atom moláris tömegével és utána megszorzod 6•10²³-mal.
3. feladat:
Itt szinte ugyan az a feladat. Megnézed a periódusos rendszerben a moláris tömegét és azt egész számra kerekíted ( kivétel a réz (Cu) és a klór (Cl) a réznél 63,5 g a kerekítet és a klórnál meg 35,5 g ezek kivétlek) ez a szám lesz = 1 móllal és megnézed, hogy ez a szám hányszor/hányad része a megadott mennyiségnek. Ezek egyenesen arányosak vagyis ha valamiből 40 g= 1 mól ,akkor ugyanabból 20 g=0,5 mól
Ezek alapján:
46 g nátrium= 2 mól, mert 23 g=1 mól
10 g kalcium= 0,25 mól, mert 40 g= 1 mól
6 g magnézium= 0,25 mól, mert 24 g= 1 mól
36 g szén= 3 mól, mert 12 g= 1 mól
4. feladat:
6 g szénben 0,5•6•10²³ db atom van, mert 12 grammban van 6•10²³ db
6 g hidrogénben 6•6•10²³ db atom van, mert 1 grammban van 6•10²³ db
11 g nátriumban 11:23•6•10²³ db atom van, mert 23 grammban van 6•10²³ db
8 g oxigénben 0,5•6•10²³ db atom van, mert 16 grammban van 6•10²³ db
13 g káliumban ⅓•6•10²³ db atom van, mert 39 grammban van 6•10²³ db
20 g kalciumban 0,5•6•10²³ db atom van, mert 40 grammban van 6•10²³ db
18 g argonban 18/40•6•10²³ db atom van, mert 40 grammban van 6•10²³ db
Ezek alapján csak az oxigént és a kalciumot kell aláhúzni
5. feladat:
Ca
C
O
H
Ca
S
O
C
S
0