Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy 15 kg tömegű, kezdetben álló testet állandó, 200 N nagyságú, függőleges irányú erővel emelünk 10m magasra.

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
317
Egy 15 kg tömegű, kezdetben álló testet állandó, 200 N nagyságú, függőleges irányú
erővel emelünk 10m magasra.
a. Mennyi munkát végeztünk ezalatt?
b. Mekkora lesz 10 m magasban a test mozgási energiája és mekkora ott a
sebessége?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
`m=15` `kg`

`F_(em)=200` `N`

`h=10` `m`

`a)`

`W=F*s`

`W=200*10=2000` `J`

`b)`

Energiamegmaradás:

`E_h=E_m`

`m*g*h=(mv^2)/2`

`15*10*10=(15*v^2)/2`

`v^2=200`

`v=10sqrt(2)≈14.14` `m/s`

`E_m=1500` `J`
1