Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

2019 matekolimpia 5. Osztály

Főoldal » Általános iskola » Matematika
351
Jancsi ajándékot vásárolj jJuliskának az első ajándék kétszer drágább mint a második de fele a harmadik ajándék áránál 1 lejjel kisebb árnak. Tudva hogy a pénztárcájában annyi pénz volt, mint amennyi a legnagyobb háromjegyű páros természetes szám, valamint 5 lejt költött taxira és a pénztárcájában annyi pénz maradt mint ahány háromjegyű páratlan különböző számjegyekből álló szám van. Számítsd ki mennyi pénz maradt a pénztárcájában vásárlás után? Mennyit költött a az az ajándékokra? Összesen mennyibe kerültek az ajándékok külön-külön?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Sewi
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Pénztárcájában 998 Ft volt és maradt 8*8*5=320 Ft maradt, így
2x + x + (4x+1) + 5 = 998 - 320 = 678 Ft
7x + 6 = 678 Ft /-6
7x = 672 Ft /:7
x = 96 Ft- ba került a 2. ajándék.
2*x=2*96 = 192 Ft-ba került az 1. ajándék.
4*x+1=4*96+1=385 Ft-ba került a 3. ajándék.
1