Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Bolygók mozgása 573

Főoldal » Középiskola » Fizika
492
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A köztük ható gravitációs erő `gamma m^2/d^2`, ahol `m` a csillagok tömege, `d` a távolságuk, `gamma` pedig a gravitációs állandó.

A két csillag tömege megegyezik, ezért a közös tömegközéppont éppen a két csillag között félúton helyezkedik el, vagyis mindkét csillag egy 4 millió km (azaz `d/2`) sugarú körpályán kering. Az ehhez szükséges centrpietális erő `m omega^2 d/2=(4 pi^2 m d)/(2T^2)`, ahol `T` a keresett keringési idő.

A centripetális erőt a gravitáció adja:

`gamma m^2/d^2=(4 pi^2 m d)/(2T^2)`

`T=sqrt((2 pi^2 d^3)/(gamma m))=sqrt((2 pi^2 (8*10^9)^3)/(6.67*10^-11*5.074*10^30))~~172807s~~2` nap
1