Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fogalmam sincs hogy kell megcsinálni:/

Főoldal » Középiskola » Fizika
510
A Nagy család kirándulni ment autóval, melynek tömege az utasokkal és a csomagokkal együtt 1500 kg. Az úttest és a kerék közötti súrlódási tényező 0,3. Mekkora maximális sebességgel haladhat az autó a 120 m sugarú kanyarban, hogy ne csússzon meg?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Kanyarodás közben az autó körmozgást végez, tehát szüksége van egy `mv^2/R` nagyságú centripetális erőre, ami pályán tartja. Ezt ebben az esetben teljes egészében a tapadási súrlódás adja. A lehető legnagyobb súrlódási erő `mu m g`, ebből kijön, hogy mennyi a lehető legnagyobb sebesség:
`mu m g=m v^2/R`
`v=sqrt(mu g R)=sqrt(0.3*10*120)~~18.97m/s~~68.3 (km)/h`

Ha ennél nagyobb sebességre gyorsít, akkor a tapadási súrlódás már nem fogja tudni fedezni a körpályán maradáshoz szükséges centripetális erőt, és az autó kicsúszik.
0