Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segitsetek aki ért a fizikához:(

Főoldal » Középiskola » Fizika
1441
Mekkora sebességgel halad az a 60 kg tömegű kerékpáros, akinek mozgási energiája 3,5 kJ? Mekkora a 15 kg tömegű kerékpár mozgási energiája? A kerékpár-kerékpáros rendszernek hány százaléka a kerékpáros energiája?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A mozgási energia képlete `1/2mv^2`, ahol `m` a tömeg és `v` a sebesség.

A kerékpárosra: `1/2*60*v^2=3500`, innen `v^2=(2*3500)/60=350/3 m^2/s^2`, vagyis a sebesség `v~~10.8m/s`.

A kerékpárra: `1/2*15*350/3=875J`.

A teljes rendszer energiája `3500+875=4375J`, ebből a kerékpárosé `3500/4375=0.8`, azaz 80%. (Persze, mert az együttes 75 kg-nak a 60 kg-os kerékpáros a 80%-a).
0