Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Reakciók

Főoldal » Általános iskola » Kémia
381
Sziasztok!Legyen szíves valaki segíteni!4 gramm hidrogénből hány gramm víz keletkezik?A választ előre is köszönöm szépen!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1

A hidrogén (H₂) és a víz (H₂O) vegyületek tömegét azok molaritása alapján számolhatjuk ki. Az atomicitási számokat figyelembe véve a hidrogén molaritása körülbelül 1 g/mol, míg a vízé körülbelül 18 g/mol.

Tehát, ha 4 gramm hidrogént használunk:

Molaritás_hidrogén = 4 g / (1 g/mol) = 4 mol

A víz molaritása 2 hidrogénatomot és 1 oxigénatomot tartalmaz, tehát:

Molaritás_víz = 4 mol * (1 mol H₂O / 2 mol H₂) = 2 mol

Most számoljuk ki a víz tömegét:

Tömeg_víz = Molaritás_víz * Molaritás_víz = 2 mol * (18 g/mol) = 36 g

Tehát 4 gramm hidrogénből keletkezik körülbelül 36 gramm víz.
0