Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
862
Egy hatpontú gráfban a pontok fokszámai: 1, 2, 3, 3, 4, 5. Rajzolja meg a gráfot! Mennyi a fokszámok összege? Hány éle van a gráfnak? Hány élt kell még berajzolni, hogy teljes gráfot kapjunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Matematika
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Fokszámok összege:
A fokszámok összege mindig kétszerese a gráf éleinek számának, mivel minden él két pontot érint. Tehát a fokszámok összege: 1 + 2 + 3 + 3 + 4 + 5 = 18. Az élek száma tehát 18/2 = 9.

Élek száma:
Az élek számát már kiszámoltuk, és az 9.

Hány élt kell még berajzolni, hogy teljes gráfot kapjunk?
Egy teljes gráfban minden pont össze van kötve mindenkivel, tehát minden pont fokszáma a gráfban lévő pontok számának mínusz egy lesz. Mivel itt hat pont van, ezért egy teljes gráfban minden pont fokszáma 6 - 1 = 5. Most nézzük meg, hogy hány él van már a gráfban: 9. Tehát még hiányzó élek száma a teljes gráfhoz: 5 (teljes fokszám) * 6 (pontok száma) / 2 (mert minden él kétszer számítódik) - 9 (már meglévő élek) = 15 - 9 = 6.

Tehát még 6 élt kell berajzolni a teljes gráfhoz.
1