Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Derékszögű háromszög

Főoldal » Középiskola » Matematika
759
4. Egy derékszögű háromszög egyik befogója 7 cm, területe 42 cm2.
a) Mekkora a másik befogó?
b) Mekkora a beírt körének sugara? A kör sugarát cm-ben egy tizedesjegyre kerekítve adja meg!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a) A derékszögű háromszög területe úgy is számolható, hogy (a*b)/2, vagyis a befogók szorzatának fele. Ha a=7 cm, akkor ezt az egyenletet kapjuk:
(7*b)/2 = 42, ennek megoldása b=12 cm.

b) Ismerjük a következő képlet: TΔ = r*(K/2), vagyis a háromszög területe úgy is megkapható, hogyha a beírható kör sugarát (r) megszorozzuk a háromszög kerületének (K) felével. A kerülethez szükségünk van az átfogóra, amit Pitagorasz tétele fog megadni:

c² = 12² + 7² = 193, tehát c= 193  cm, így a háromszög kerülete: K=7+12+ 193 =19+ 193 , ennek fele (19+ 193 )/2. Ezt már csak bírjuk K/k helyébe az előbbi képletben:

42 = r * ((19+ 193 )/2), ennek eredménye r=84/(19+ 193 )=~2,6 cm.
0