Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
792
Anna és Dóra együtt állnak neki egy munkának. 8 óra elteltével vége a munkaidőnek, Anna hazamegy, a munkát azonban még nem fejezték be. Dóra még benn marad, és egy óra alatt befejezi a munkát. Ha csak egyedül kellett volna elvégezni a feladatot, akkor Dórának 2 órával több időre lett volna szüksége, mint Annának. Mennyi időbe telne nekik a feladat külön- külön?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A fizikából ismert, hogy a munka, a teljesítmény és az eltelt idő közötti kapcsolatot a `P=W/t` hányados szolgáltatja, ahol `P`-vel jelöltük a teljesítményt és `t`-vel az időt. Az ilyen teljesítményes feladatok esetén érdemes az elvégzendő munkát egységnyinek felvenni. Tehát `W=1`. Legyen Anna ideje `x` és ekkor Dóra `x+2` ideig végzi ugyanazt a munkát egyedül. Ekkor Anna teljesítménye `1/x`, Dóra teljesítménye `frac{1}{x+2}`. A fizikából ismert, hogy a teljesítmények összeadhatók. Tehát `frac{1}{x}+frac{1}{x+2}=frac{x+x+2}{x(x+2)}` az együttes teljesítmény. Mivel az eltelt időszak és a teljesítmény szorzata az elvégzett munkát adja és a munkák is összeadhatók, ezért `frac{8(2x+2)}{x(x+2)}+frac{1}{x+2}=frac{16(x+1)}{x(x+2)}+frac{x}{x(x+2)}=1`. Mivel `x > 0`, ezért `16x+16+x=x^2+2x` `<=>` `x^2-15x-16=0` és ennek pozitív megoldása `x=16`, azaz Anna egyedül 16 óra, míg Dóra egyedül 18 óra alatt végezné el a kérdéses munkát.
Módosítva: 2 éve
0