Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
354
5g Ca(OH)₂-ot mekkora tömegű tiszta salétromsav képes közömbösíteni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
`Ca(OH)_2` + 2 `HNO_3` `to` `Ca(NO_3)_2` + 2 `H_2O`

`M_(Ca(OH)_2)` = 74 `g/(mol)`

`M_(HNO_3)` = 63 `g/(mol)`

5 g `Ca(OH)_2` az `5/74` mol, ezt kétszerannyi salétromsav közömbösít, azaz `(2*5)/74` mol, aminek a tömege `(2*5)/74*63` = `color(red)("8,51 g")`.

Bár tiszta salétromsav nincs, 68 % körül van a legtöményebb, amit forgalomba hoznak, ugyanis elbomlik.
1