Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
330
5 gramm cink-hidroxidot milyen térfogatú 5m%-os, 1,05g/cm³ sűrűségű salétromsav-oldat képes feloldani maradék nélkül?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
`Zn(OH)_2` + 2 `HNO_3` `to` `Zn(NO_3)_2` + 2 `H_2O`

`M_(Zn(OH)_2)` = 99,4 `g/(mol)`

`M_(HNO_3)` = 63 `g/(mol)`

5 g cink-hidroxid az `5/99.4` = 0,05 mol, az egyenlet szerint reagál kétszerannyi, azaz 0,1 mol salétromsavval, aminek a tömege `0,1*63` = 6,3 g.

Az oldat 5 tömeg%-os, azaz az oldat

100 g-jában van 5 g salétromsav

mennyi oldatban van 6,3 g salétromsav?

m = `6.3/5*100` = 127 g

Az oldat térfogata:

V = `m/rho` = `127/1.05` = `color(red)("120,7 "cm^3)`.
1