Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
358
Hány dm³ standard állapotú hidrogén-klorid gáz képes maradék nélkül elreagálni 12 gramm szilárd nátrium-hidroxiddal?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
`HCl` + `NaOH` `to` `NaCl` + `H_2O`

`M_(NaOH)` = 40 `g/(mol)`

12 g NaOH az `12/40` = 0,3 mol.

A reakcióegyenlet szerint ugyanennyi mol HCl-dal reagál, aminek a térfogata standard körülmények között `0.3*24.5` = `color(red)("7,35 "dm^3)`.
1