Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek 8.osztály

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1463
Egy 1dm élhosszúságú fakocka tömege 636 g. A kockából kiesztergálják a lehető legnagyobb hengert. Mekkora a henger tömege?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Felírod a térfogat számolást kockára, majd a hengerre is.

A kockának
Három adat kell, szélesség, magasság, mélység, persze ez ugyanaz, hiszen egyforma, tehát 3*él.
1 dm számomra jobb lenne cm-ben, tehát 10*10*10=1000 köbcenti (pont egy liter :)
Ennek a térfogatnak megfelel egy adott tömeg, esetünkben 636 gramm.
Majd itt bizonyos köbcentire jut bizonyos gramm (fajlagos tömeg). Ez a fajlagos tömeg marad a hengernek is, hiszen ugyanabból az anyagból készül. (1 köbcenti = 0,636 gramm)

A henger épp 10 cm átmérővel készül (pont elfér a kockában) a magassága is 10 cm, mint a kockának.
A henger térfogata a kör területe szorozva a magassággal.
A kör sugara 5 cm. (a kocka élnek a fele, hisz a kockában el kell férni).

Pi szer err négyzet szer há, vagyis 3,14*(5*5)*10=785 köbcenti. Persze, hogy kevesebb mint a liter :)
Jó, mi?
Na, most ha a 785 gramm szorozva a fajtömeggel,
így írom: 785*0,636=499,26 gramm.
Kerekítve, pont félkiló :) a henger tömege.

Összegezve, előbb az eredeti tárgy térfogata kell.
Majd a tömeget a térfogattal összevetve kell a fajlagos tömeg.
Következik a henger térfogata, ezt a számot beszorzom a fajtömeggel. Kész.

0