Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Radírgumi

4051
Milyen összetevőket tartalmaz a radírgumi?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, gumi, kaucsuk
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Attól függ milyen radírgumi:
Gyakran helyeznek egy kis darab radírt a ceruzák felső végébe. Az ilyen radírokat általában rózsaszínre, zöldre vagy pirosra festik, és nem finomítják. Sokféle színben forgalmaznak radírokat, amelyek így illeszkednek a ceruza színéhez, és egyúttal újszerűnek hatnak. Ezekhez a radírokhoz zúzott habkövet adagolnak, hogy növeljék a hatásukat. Általában minden célra megfelelőek, de gyakran elmaszatolják a grafitot vagy megsértik a papírt. A használat során leváló kis radírdarabkákat el kell távolítani, mert foltokat hagyhatnak a papíron. A nem eléggé rugalmas radírok alkalmatlanok a radírozásra.
Egy másik, a grafikusok által kedvelt típus a művészradír, amelyet lágy, érdes gumiból készítenek, kifejezetten nagy papírfelületek sérülésmentes megtisztítására. Hátránya, hogy különösen hajlamos morzsolódásra, és pontatlan. Sok grafikus ezért kenyérbelet használ helyette. A művészradírok egyezményes színe a barna.
Szintén jól ismert típus a gyurmaradír, általában fehér vagy szürke gittszerű anyagból készítik. A grafit- és széndarabok „felszívása” révén működik. Nem morzsolódik, ezért jóval tovább használható, mint más radírok. Egy idő múlva azonban az anyaga képtelenné válik több grafit elnyelésére, és radírozás helyett foltot hagy.
A lágy műanyag radírok általában PVC-ből készülnek, tapintásra és működésre is tisztábbak, mint a hagyományos radírok. Kisebb a felszívóképességük, cserébe jobban kímélik a vásznat. Hajlamos maszatolásra, ezért inkább csak apróbb javításokra használják őket, műszaki rajzolók kedvelt eszköze. Színezésük általában fehér.
A filctollas táblákhoz használt törlőkefe nem valódi radír, hanem egy fogóra szerelt vékony filclap.
Radírok sokféle kivitelben kaphatók. Általános geometriai alakzatokban forgalmazni őket, de kaphatóak ceruzára illeszthető radírok, radír stiftek (töltőceruzaszerű tokba illesztett radír, anyaga általában PVC) is. A gyermekeknek szánt, gazdagon színezett figurás radírokkal szemben általában nem elvárás a jól használhatóság.
-1