Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi

Főoldal » Középiskola » Matematika
735
Egy iskola asztalitenisz-bajnokságán hat tanuló vesz részt. Mindenki mindenkivel egy mérkőzést játszik. Eddig Andi egy mérkőzést játszott, Barnabás és Csaba kettőt-kettőt, Dani hármat, Enikő és Feri négyet-négyet.

a) Rajzold le az eddig lejátszott mérkőzések egy lehetséges gráfját!

b) Lehetséges-e, hogy Andi az eddig lejátszott egyetlen mérkőzését Barnabással játszotta?

c) Hányféleképpen választhatunk ki a lejátszott mérkőzések közül hármat, amiről összefoglalót készítünk az iskolaújságba, ha a kiválasztás sorrendje nem számít?

d) Hányféleképpen választhatjuk ki, hogy a résztvevők közül melyik három tanulót keressük fel a riporthoz, ha a riportalanyok sorrendje nem számít?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
-2
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a.)
Szerintem megbírkózol egy gráf megrajzolásával.


b.)
A gráfból kifog derülni, hogy nem.


c.)
`C_k^n=((n),(k))=(n!)/(k!*(n-k)!)=(8!)/(3!*(8-3)!)=color(red)(56)`


d.)
`C_k^n=((n),(k))=(n!)/(k!*(n-k)!)=(6!)/(3!*(6-3)!)=color(red)(20)`
1