Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi

Főoldal » Középiskola » Matematika
444
Egy gyártási folyamat során három fázison megy keresztül a termék. Az első fázisban négy marógép
dolgozik egymással párhuzamosan, melyek ugyanazt a feladatot végzik. A második fázisban egy finommechanikai gép végez egy rövid műveletet, ezt csak egy gép végzi. A harmadik fázisban három csomagológép dolgozik egymással párhuzamosan a terméken.
a) Hányféle különböző gyártási úton készülhet el a termék, ha tudjuk, hogy egy marógép dolgozik rajta,
majd a finommechanikai gép, majd egy csomagológép? Szemléltesd gráffal a gyártási folyamatot!

b) Hányadrészére csökken a gyártási utak száma, ha egy marógép és egy csomagológép is meghibásodik?

c) Hányadrészére csökkenhet a gyártási utak száma, ha valamelyik két gép meghibásodik (de nem tudjuk, hogy melyik)?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
-2
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a.)
4 lehetőség az első fázisra (4 marógép)
1 lehetőség a második fázisra (1 finommechanikai gép)
3 lehetőség a harmadik fázisra (3 csomagológép)

Tehát a gyártási utak száma: `4 * 1 * 3 = color(red)(12)`

Remélem egy gráf megrajzolása azért nem okoz különösebb gondot.



b.)
3 lehetőség az első fázisra (3 marógép)
1 lehetőség a második fázisra (1 finommechanikai gép)
2 lehetőség a harmadik fázisra (2 csomagológép)

Így a gyártási utak száma: `3 * 1 * 2 = color(red)(6)` tehát a felére csökken.



c.)
Ha két marógép hibásodik meg: 2 marógép × 1 finommechanikai gép × 3 csomagológép =`2*1*3 = 6` útvonal. Ez `6/12=1/2`

Ha egy marógép és a finommechanikai gép hibásodik meg: nem alkalmazható, mivel a finommechanikai gépnek működnie kell.

Ha egy marógép és egy csomagológép hibásodik meg: 3 marógép × 1 finommechanikai gép × 2 csomagológép =` 3*1*2 = 6` útvonal. Ez is `6/12=1/2`

Ha két csomagológép hibásodik meg: 4 marógép × 1 finommechanikai gép × 1 csomagológép =` 4*1*1 = 4` útvonal. Ez `4/12=1/3`.

Tehát vagy `color(red)(1/2)` vagy `color(red)(1/3)` vagy leáll a gyártás.
1