Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Írd növekvő

Főoldal » Általános iskola » Matematika
333
Csak a b kell.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Legegyszerűbb összehasonlítani őket, ha közös nevezőre hozzuk, amely a nevezők legkisebb közös többszöröse:

`150 = 2 * 3 * 5 * 5 = 2 * 3 * 5^2`
`45 = 3 * 3 * 5 = 3^2 * 5`
`75 = 3 * 5 * 5 = 3 * 5^2`
`30 = 2 * 3 * 5`
`90 = 2 * 3 * 3 * 5 = 2 * 3^2 * 5`
`60 = 2 * 2 * 3 * 5 = 2^2 * 3 * 5`
`lkkt = 2^2 * 3^2 * 5^2 = 900`

Így már sima ügy az összehasonlítás, mert csak növekvő sorrendbe kell rendezzük a számlálókat:

`{:(12 / 45, = color(green)240 / 900),
(48 / 90, = color(green)480 / 900),
(55 / 75, = color(green)660 / 900),
(52 / 60, = color(green)780 / 900),
(140 / 150, = color(green)840 / 900),
(28 / 30, = color(green)840 / 900):} darr`



Ha a tanár ragaszkodik a „próbálj egyszerűsíteni” részhez, akár egyszerűsíthetsz is:

`140 / 150 = 14 / 15`
`12 / 45 = 4 / 15`
`55 / 75 = 11 / 15`
`28 / 30 = 14 / 15`
`48 / 90 = 8 / 15`
`52 / 60 = 13 / 15`

A lényeg ugyanaz, közös nevezőre hozódtak és össze tudjuk hasonlítani őket:

`{(12 / 45, = color(green)4 / 15),
(48 / 90, = color(green)8 / 15),
(55 / 75, = color(green)11 / 15),
(52 / 60, = color(green)13 / 15),
(140 / 150, = color(green)14 / 15),
(28 / 30, = color(green)14 / 15):} darr`
Módosítva: 2 éve
0