Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
351
Tudnátok segíteni? Csatoltam képet!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Matematikailag mindezt így írjuk:
`a_1 = 1`
`a_2 = 3`
`a_n = 1111`

Innen kiszámíthatjuk ami hiányzik:
`d = a_2 - a_1 = 3 - 1 = 2`
`n = (a_n - a_1) // d + 1 = (1111 - 1) // 2 + 1 = 1110 // 2 + 1 = 555 + 1 = 556`

Ezután használhatjuk az összeg képletet:
`S_n = n // 2 * (a_1 + a_n) = 556 // 2 * (1 + 1111) = 278 * 1112 = color(red)309136`

Ellenőrzés:
irb(main):001:0> (1..1111).step(2).sum
=> 309136

(Ha nem érted az ellenőrzést, ne törődj vele. Csak kibújt belőlem a programozó.)
1