Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy mértani sorozat harmadik és második tagjának különbsége 3, harmadik és első tagjának különbsége -3. Határozza meg az első tagját és hányadosát!

Főoldal » Középiskola » Matematika
395
Egy mértani sorozat harmadik és második tagjának különbsége 3, harmadik és első tagjának különbsége -3. Határozza meg az első tagját és hányadosát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`{(a_3-a_2=3),(a_3-a_1="-3"):}=>{(a_1*q^2-a_1*q=3),(a_1*q^2-a_1="-3"):}=>{(a_1q*(q-1)=3),(a_1*(q-1)*(q+1)="-3"):}`

`(a_1q*(q-1))/(a_1*(q-1)*(q+1))=3/"-3"`

`q/(q+1)=-1`

`color(red)(q=-1/2)`



`a_1*q^2-a_1="-3"`

`a_1*(-1/2)^-a_1="-3"`

`color(red)(a_1=4)`


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Előre is köszönöm :) Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni.
Módosítva: 2 éve
0