Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérdése

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
380
Számolja ki az alábbi oldatok pH-jat?
0,0345 M-os ammónium-klorid (NH4CI) oldat Ka(ammónia) = 1, 8 • 10-5
0,258 g/100cm3-es ammónia (NH4OH) oldat Ka(ammónia) = 1, 8 • 10-5
Mekkora pHI-jú oldatot kapok, ha összeöntök ezekböl 1-1 dm3-t ? A térfogatok additivek.
M(NH4OH)=35 g/mol
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
1,

a, hidrolizáló só

`[H^+]` = `root()(K_s*c_s)` = `root()(10^(-14)/(1.8*10^(-5))*0.0345)` = `4.38*10^(-6)` `(mol)/(dm^3)`

pH = `-lg[H^+]` = 5,36

b, gyenge bázis

`0.258/35*10` = 0,0737 `(mol)/(dm^3)` = `c_b`

`K_b` = `([NH_4^+][OH^-])/([NH_4OH])`

`1.8*10^(-5)` = `x^2/(0.0737-x)`

`x= 1.15*10^(-3)` = `[OH^-]`

pOH = `-lg[OH^-]` = 2,94

pH = 14-pOH = 11,06

c, puffer

`[OH^-]=K_b*c_b/c_("só")` = `1.8*10^(-5)*0.0737/0.0345` = `3.845*10^(-5)`

pOH= `-lg[OH^-]` = 4,415

pH = 14-pOH = 9,585
2