Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS!! Oxigén tartaémú szerves vegyületek azonosítása

Főoldal » Középiskola » Kémia
379
Kicsit elakadtam a kémia háziban. Esetleg tudnátok segíteni?

A,B, és C szerves anyag, egymás konstitúciós izomerjei, összegképletűk C3H6O. A következőket tudjuk róluk:
- standard nyomáson, 25 C-on mindhárom folyadék, bár B erősen illékony.
- Molekulájuk nyílt szénláncú, funkciós csoprtjuk eltérő
- egyik sem adja az ezüsttükör próbát
-A és B elszínteleníti a brómos vizet
- csak az A dehidrogénezhető réz(ii)-oxiddal
-B vízoldékonysága rendkívül kicsi

Nekem olyan ötletem volt, hogy az ezüsstükör próba miatt az aldehideket kizárnám. Így B lehetne egy karbonsav az A meg egy alkohol. Viszont sajnos C-re nincsen ötletem.

Még 2 kérdés van ehhez a feladathoz.
Milyen tulajdonságú lehet az a vegyület, amelyik elszínteleníti a brómos vizet?
Mely oxigéntartalmú szerves vegyületek dehidrogénezhetők réz (ii) - oxiddal?

Előre is nagyon szépen köszönöm a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

A "B" mindenképp éter, mégpedig telítetlen kötést is tartalmaz: pl. metil-vinil-éter! Képlete: CH3-O-CH=CH2 !
Az "A" lehet alkohol, mert az reagál a kiizzított rézdróttal: lehet mondjuk C₃H₅-OH, az alkil-rész itt is telítetlen kell, hogy legyen, így CH₂=CH-CH₂-OH lesz azaz prop-2-én-1-ol lehet ez a vegyület!
Az oxidációval aldehiddé alakul ez a telítetlen alkohol! :)

A "C" meg mindenképp a másik alkohol lesz, mégpedig a képlete: CH₃-CH=CH-OH, azaz ez a vegyület a prop-1-én-1-ol lehet, aldehid lehetne még, de ezt kizárja, hogy nem reagál egyik vegyület sem ezüsttükör-próbával. Valószínűleg az lehet, hogy ez a telítetlen alkohol nem fog reagálni a kiizzított rézdróttal!

Remélem tudtam ezekkel segíteni!
(Karbonsav nem lehet, sem észter, mert ezekhez 2 darab O-atomot kéne tartalmaznia a kiindulási anyagnak. Ha lenne benne 2 db oxigénatom, akkor pl. az egyik karbonsav lenne a másik meg egy észter! Ezek is konstitúciós izomerek!)

Amelyik elszínteleníti a brómos vizet az telítetlen, tehát tartalmaz C-C kettős, ill. C-C hármas kötést!
Az alkoholok dehidrogénezhetőek réz(II)-oxiddal és aldehidekké alakulnak át az oxidálás végett!
Módosítva: 2 éve
0