Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
347
Segítene valaki az ábrázolásban?
h(x)=- (gyök alatt x-8)+2
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A gyökfüggvényről tudjuk, hogy alakja egy fél parabola. Mivel ebben az esetben a gyöktényezőt -1-el szorozzuk így a mínusz végtelenbe tart. A gyök alatti x melleti szám negatív tehát a pozitív tartományban kell ábrázolnunk. A függvény az egyenletből leolvasva `(x;y)=>(8;2)` pontbol indul ki.

Zérushelyét úgy kapjuk meg, hogy egyenlővé tesszük 0-val.

`0=-sqrt(x-8)+2`

`-2=sqrt(x-8)`

`4=x-8`

`12=x`

Tehát 12 értéknél metszi az x tengelyt.


Az ábrát itt találod: https://www.geogebra.org/calculator/hstntb8h
0