Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Teljes megoldás

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
416
1. Milyen a pH-ja a 0,5 tömeg%-os (ρ=1,025 g/cm3) nátrium-hidroxid oldatnak? M(NaOH)=40.
2. Mekkora a pH-ja a 0,05 mol/dm3 - es salétromsavoldatnak?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
1,

A NaOH-oldat egy erős bázis, az oldatában az ionok teljes mértékben disszociálnak:

`NaOH` `to` `Na^+` + `OH^-`

Az oldat 0,5 tömeg%-os, tehát az oldat

100 g-jában van 0,5 g NaOH

A sűrűség segítségével kiszámolod az oldat térfogatát:

`V=m/rho` = `100/1.025` = 97,56 `cm^3`

97,56 `cm^3` oldatban van `0.5/40` = 0,0125 mol NaOH, ugyanennyi a hidroxion mennyisége is.

Ebből koncentrációt számolunk:

1000 `cm^3` oldatban van `1000/97.56*0.0125` = 0,128 mol `OH^-`

pOH = `-lg[OH^-]` = `-lg(0.128)` = 0,982

pH = 14-pOH = 14-0,892 = `color(red)("13,108")`.

2,

A salétromsav erős sav:

`HNO_3` `to` `H^+` + `NO_3^-`

pH = `-lg[H^+]` = `-lg(0.05)` = 1,301
0