Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Teljes megoldást kérek

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
350
13. Mennyi annak az oldatnak a pH-ja, amit úgy kapunk, hogy 10,0 cm3 0,2 mol/dm3 koncentrációjú sósavoldatot 250,0 cm3 -re hígítunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
Vagy részleteset?

A sósav erős sav, teljes mértékben disszociál:

`HCl` `to` `H^+` + `Cl^-`

Az oldat 0,2 `(mol)/(dm^3)`-es HCl-ra, tehát hidrogénionra nézve is. Ez azt jelenti, hogy az oldat

1 `dm^3`-ében (1000 `cm^3`-ében) van 0,2 mol `H^+`

10 `cm^3` oldatban van `10/1000*0.2` = 0,002 mol `H^+`

Az oldatot hígítjuk 250 `cm^3`-re, a benne levő oldott anyag mennyisége nem változik.

250 `cm^3` oldatban van 0,002 mol `H^+`

1 `dm^3` oldatban tehát `1000/250*0.002` = 0,008 mol hidrogénion van.

pH = `-lg[H^+]` = `-lg(0.008)` = `color(red)("2,097")`.

A hígítás alapján is számolhatsz.

A 0,2 mólos HCl-oldatot 10-ról 250 `cm^3`-re hígítjuk, azaz a 25-szörösére, így az oldat koncentrációja a 25-öd részére csökken: `0.2/25` = 0,008 `(mol)/(dm^3)` lesz az új oldat koncentrációja. A folytatás, mint az előző levezetésnél.
0