Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Írószer rendelése

Főoldal » Általános iskola » Matematika
355
Segítséget szeretnék kérni, mert bizonytalan vagyok.

Egy írószerboltban minden negyedévben eladnak átlagosan 500 hegyezőt, 2000 ceruzát és 1250 tollat. Ha valami elfogy, mindig rögtön rendelnek, és mindegyik termék minden alkalommal 10 000 db-os kiszerelésben érkezik a nagykereskedésből. Legutóbb 2018. szeptember 1-én bontották ki egyszerre az új hegyezős, ceruzás és tollas dobozokat.

Mikor lesz megint az az időpont, amikor mindegyikből egyszerre kell rendelni (feltételezzük a kereslet változatlanságát)?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Először is lássuk azok az 10000 darabos kiszerelések mennyi idő alatt fogynak el az egyes termékekből:
    • hegyező: `10000 // 500 = 20` negyedév
    • ceruza: `10000 // 2000 = 5` negyedév
    • toll: `10000 // 1250 = 8` negyedév

`20 = 2 * 2 * 5 = 2^2 * 5`
`5 = 5`
`8 = 2 * 2 * 2 = 2^3`
`lkkt = 2^3 * 5 = 40` negyedév múlva lesz a következő egybeesés

Vagyis `40 // 4 = 10` év múlva lesz a következő egybeesés

Mivel csak akkor rendelnek amikor elfogy, az csak az utolsó, 2028 szeptember 1 - december 1 negyedév végén lesz esedékes.
0