Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
370
Sziasztok! A házi feladatban egy egészen érdekes feladat van. A csatolt képen látható feladatot nem tudom megoldani. Esetleg egy ilyen feladatra külön képlet van?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Mivel minden 2. szám páros és egyben negatív is. Így ha sorozatként tekintünk rá akkor a differencia -1 lesz. 2024 darab számból 1012 darab páros és 1012 páratlan szám lesz.

Felírhatjuk az alábbi képletet rá:
`S_n=a_n/2*d`

`S_2024=(2024)/2*(-1)=color(red)(-1.012)`


De ha akarod kiszámolhatod külön a páros külön a páratlan számok összegét a számtani sorozat összegképlettel és kivonod egymásból a kettőt azis jó megoldásra vezet csak hosszabb.

A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Előre is köszönöm :) Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni.
Módosítva: 2 éve
1