Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

S.o.s

Főoldal » Általános iskola » Kémia
2606
Valaki segít?? Magyarázatott előre köszönöm!
1, hány mol hidrogènmolekula keletkezik, ha adott mennyisègű atomok molekulává alakulnak? Kèmiai jellel válaszolj!!
a, 1 mol hidrogènatomból=
b, 2*10 23id on db hidrogènatomból=
c, 6*10 24ik en hidrogènatomból=
Hány db hidrogènatomra bomlik? Kèmiai jellel válaszolj!
a, 2H index szám:2=
b, 0,5 H index szám 2=
c, 5*6*10 a 23dik on db H index szám2=
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
1)
A hidrogénatom az a `H`, a hidrogénmolekula pedig a `H_2`. Sok esetben ugyanannak az anyagnak a molekulájában 2 atom van (pl. `O_2, N_2, Cl_2`) de nem mindig: nagyon ritkán lehet több is, pl. `S_8`, de olyanokat nem tanultok.

Két `H` atomból lesz egy `H_2` molekula, vagyis a fele lesz.

Aztán azt kell még tudi, hogy 1 mol = 6·10²³ darab dolog. Tehát 2·10²³ darab az `1/3` mol, 6·10²⁴ pedig 10 mol.

Ezek után az a,b,c kérdésekre tudsz válaszolni, ugye? Mindből a fele lesz, és mol-ban kell a válasz.

2) Amikor a molekula felbomlik, akkor egy `H_2`-ből lesz két `H`, tehát a duplája lesz.
a) `2H_2` azt jelenti, hogy 2 mol `H_2`
Lesz belőle ugye 4 mol `H`, de most darabra kell beírni, úgyhogy 4·6·10²³ darab. Azt írd, hogy 24·10²³ darab `H`
b) Ezt ugye meg tudod csinálni?
c) Ez is a duplája lesz, tehát 10·6·10²³ = 6·10²⁴ db `H`
0