Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Lineáris függvény tulajdonsága

Főoldal » Általános iskola » Matematika
547
Azt szeretném megkérdezni hogy kell egy lineáris függvény inverzét zéruspontját kiszámolni
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Matematika
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
A zéruspontot úgy, hogy egyenlővé teszed a függvényt 0-val, és az így kialakult egyenletet megoldod (ez igaz minden más függvényre is).
Az inverzet úgy lehet kiszámolni, hogy az f(x) és x helyét felcseréled, majd az így kapott egyenletet f(x)-re rendezed.

Példul vegyük az f(x)=2x+3 egyenletet. Ennek a zéruspontját úgy kapjuk meg, hogy a 0=2x+3 egyenletet megoldjuk, ennek megoldása -3/2=x. Az inverzhez felcseréljük az x-et f(x)-szel: x=2*f(x)+3, majd rendezzük f(x)-re: (x-3)/2=f(x), ez lesz az inverz.
1

Ha f(x)=3/4+2 a függvény, vagyis f(x)=11/4, akkor is ugyanazzal az eljárással kijön, bár egy kis átalakítást kell végeznünk; ez a függvény tekinthető úgy is, hogy f(x)=11/4+0x, ekkor
zérushely: 0=11/4+0x, tehát 0=11/4, ami semmilyen x-re nem fog teljesülni
inverz: x=11/4+0*f(x), itt viszont 0-val kellene osztani, ami szintén nem szerencsés, tehát inverze sincs.

Ha f(x)=(3/4)x+2 akart lenni, akkor szintén kijön a fenti metódussal mind a zérushely, mint az inverz. Próbáld ki!
1