Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia gázokkal kapcsolatos számolások

Főoldal » Középiskola » Kémia
406
Sziasztok! Szeretnék segítséget kérni az álabbi feladatokban!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, számolás
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
7,

O,

pV = nRT

`n=(p*V)/(R*T)` = `(99000*48.2*10^(-6))/(8.314*373)` = 1,538 mmol

1,538 mmol anyag tömege 120 mg

1 mol anyag tömege `1/1.538*120` = `color(red)("78 "g/(mol))` a moláris tömeg.

P,

`78*0.923` = 72 g szén van 1 mol szénhidrogénben, ami `72/12` = 6 mol

A többi hidrogén; 78,72 = 6 g, ami 6 mol.

Az összegképlet: `C_6H_6`. Nagy valószínűséggel a benzol lesz az.

8,

A,

`M_("levegő")` = `(x_(O_2)*M_(O_2)+x_(N_2)*M_(N_2))` = `(0.21*32+0.79*28)` = 28,84 `g/(mol)`

B,

Az elegynek is ennyi a moláris tömege, amiben van ammónium-klorid, ammónia és hidrogén-klorid.

`NH_4Cl` = `NH_3` + `HCl`

A disszociáció során ugyanannyi (mol) HCl és `NH_3` keletkezik.

Induljunk ki 100 mol `NH_4Cl`-ból a könnyebb számolás miatt.

Átalakul x mol `NH_4Cl`, az egyensúlyi elegyben van 100-x mol `NH_4Cl`, x mol ammónia és x mol HCl.

A moláris tömeget felírva:

`M_("elegy")` = `(M_(HCl)*n_(HCl)+M_(NH_3)*n_(NH_3)+M_(NH_4Cl)*n_(NH_4Cl))/(n_ö)`

`28.84=(36.5*x+17*x+53.5*(100-x))/(100+x)`

Ezt megoldod.

x = 85,5

100+85,5 mol a végső elegyünk, ebben van 85,5 mol ammónia (és HCl)

100 mol elegyben van `100/185.5*85.5` = 46,1 mol ammónia (és HCl)

A többi `(100-2*46.1)` mol az `NH_4Cl`.

A térfogat%-os összetétel (ami gázok esetén a mol%-os összetétellel megegyzezik):

46,1 tf% ammónia, 46,1 tf% hidrogén-klorid, 7,8 tf% ammónium-klorid.
Módosítva: 2 éve
0