Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sos! Tesztre készülök!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
444
A medencébe két csapon folyik be víz. Ha az első csapot 2 órán, a második csapot pedig 3 órán keresztül hagyjuk nyitva, 9720 l víz kerül a medencébe. Ha az első csapot 3 orán és a második csapot 2 órán keresztül hagyjuk nyitva, 9180 l víz kerül a medencébe. Az egyes csapokon hány l víz folyik át összesen, 1 óra alatt? És 1 perc alatt?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
:)
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
`{(e * 2 + m * 3 = 9720, | *3),
(e * 3 + m * 2 = 9180, | *2):}`

`{(e * 6 + m * 9 = 29160, -),
(ul(e * 6 + m * 4 = 18360),):}`
`tt    e * 0 + m * 5 = 10800`

`m = 10800 // 5 = color(red)2160`

`e * 2 + m * 3 = 9720`
`e * 2 + 2160 * 3 = 9720`
`e * 2 = 9720 - 6480`
`e = 3240 // 2 = color(red)1620`

A fentiek a csapok óránkénti hozamai. Percenként:
`e_p = e // 60 = 1620 // 60 = color(red)27`
`m_p = m // 60 = 2160 // 60 = color(red)36`

Ellenőrzés:
`e * 2 + m * 3 = 1620 * 2 + 2160 * 3 = 3240 + 6480 = 9720`
`e * 3 + m * 2 = 1620 * 3 + 2160 * 2 = 4860 + 4320 = 9180`
1