Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Koncentráció számítás pH-ból és pOH-ból (ellenőrzés)

Főoldal » Középiskola » Kémia
678
Sziasztok! Az lenne a kérdésem, hogy az alábbi feladatokat jól oldottam meg? Ha nem, tudna nekem valaki segíteni? Előre is köszönöm!

1. Egy NAOH oldat pH-ja 12,3. Mi a koncentrációja?
pOH= 1,7 -> [OH-]=0,01995, kerekítve 0,020 mol/dm3 jött ki nekem.

2. Egy sósav‐oldat pH‐ja 2,3. Milyen koncentrációjú salétromsav‐oldatnak lesz ugyanilyen kémhatása?
Gondoltam mivel mindkettő erős egyértékű sav, így ha kiszámolom a sósav-oldat koncentrációját, az lesz a salétromsav-oldat koncentrációja is. Ez jött ki: 0,005 mol/dm3

3. Savoldat hidrogénion‐koncentrációja ezredrészére csökken. Hogy változik az oldat pH‐ja?
Gondolom a pH értéke 3-mal nő?

4. Mennyi egy 0,003 mol/dm3 KOH‐oldat pH‐ja?
pOH=-log(0,003)=2,52287
pH=14-pOH -> pH≈11,5

5. Mennyi egy 14‐es pH‐jú KOH‐oldat koncentrációja?
Itt a pOH=0 (?), így gondolom a koncentrációja az oldatnak 1 mol/dm3.



Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
segítség, számolás, számítás, Koncentráció, kémhatás, pH, ellenőrzés, POH
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Szerintem az összes megoldásod oké, végignézem! :)
Én is hasonlóképp oldottam volna meg, szerintem nincs benne hiba, ügyes voltál!

Üdvözlettel: Ármós Csaba Debrecenből (48 éves, eHázi-s kémiás-matekos segítő)
1