Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika 8.osztály SOS

Főoldal » Általános iskola » Fizika
555
Evelin kerékpárral 10 órakkor indul a 30km-re levő városba a barátnőjéhez. Fél óráig gyorsan haladt, 20km/h sebességgel. Mivel elfáradt, ezért leszállt és tolta tovább a biciklijét 1m/s-os sebességgel. Így 3km-es utat tett meg. 12.30 órára akart barátnőjéhez érkezni. Mekkora sebességgel kellett továbbhaladnia, hogy időben odaérjen? Mekkora volt az átlagsebessége az egész útra vonatkozóan?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Az út első részén 20*0,5=10 km-t tett meg. A második részen 3000 métert tett meg, tehát 3000 másodpercen=5/6 órán keresztül gyalogolt. Eddig 0,5+(5/6)=(3/6)+(5/6)=(8/6)=4/3 óra telt el az utazásra szánt 2,5 órából, így 2,5-(4/3)=(7,5/3)-(4/3)=(3,5/3)=7/6 órája maradt, hogy megtegye a 30-13=17 kilométert, így ha egyenletes sebességgel mozgott, akkor 17/(7/6)=17*(6/7)=102/7=~14,6 km/h-s sebeséggel kellett haladnia.
Az átlagsebesség azt mutatja meg, hogy ha az egész úton egyenletes sebességgel haladt volna, akkor mennyi lett volna a sebessége (tehát eredetileg össze-vissza változtatta a sebességét, viszont "ideális" esetben minden pillanatban ugyanakkora a sebessége), ezt pedig ugyanúgy számoljuk, mint ahogyan az egyenes vonalú egyenletes mozgásnál szoktuk; a megtett utat elosztjuk az eltelt idővel, vagyis 30/2,5=12 km/h.
0