Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika szöveges feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
417
Egy csoport kirándulása alkalmával három szállodában szállt meg. Az első és a
második szállodában összesen 80 fő. A harmadik szállodában kétszer annyian
voltak, mint az elsőben. Délután sokan átmentek egyik szállodából a másikba. A
harmadik szállodában lévők 20%-a átment a másodikba, háromötöd része pedig
az elsőbe. Ezzel egyidőben az elő szállodából is átmentek a másodikba 9-en, így
az első és második szállodában ugyanannyian lettek.
Hány fő volt eredetileg a második szállodában?
Írd le a számolás menetét is!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
`{(e + m = 80),
(h = e * 2),
(e + (h * 3 / 5) - 9 = m + (h * 20 / 100) + 9):}`

`e + m = 80`
`m = 80 - e`

`e + (h * 3 / 5) - 9 = m + (h * 20 / 100) + 9`
`e + (e * 2 * 3 / 5) - 9 = 80 - e + (e * 2 * 20 / 100) + 9`
`e * 2 + (e * 2 * 3 / 5) - (e * 2 * 1 / 5) = 98`
`(e * 10) / 5 + (e * 6) / 5 - (e * 2) / 5 = 98`
`(e * 10 + e * 6 - e * 2) / 5 = 98`
`(e * 14) / 5 = 98`
`e = 98 * 5 / 14 = 490 / 14 = 35`

`m = 80 - e = 80 - 35 = color(red)45`

`h = e * 2 = 35 * 2 = 70`

Ellenőrzés:
`{:(e + (h * 3 / 5) - 9 = 35 + (70 * 3 / 5) - 9 = 35 + 42 - 9 = 68),
(m + (h * 20 / 100) + 9 = 45 + (70 * 20 / 100) + 9 = 45 + 14 + 9 = 68):} } ✓`
0