Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Fizika 8.osztály

Főoldal » Általános iskola » Fizika
637
A lőpor égéshője 3 mj/kg. Mekkora minimális tömegű lőporra van szükségünk, ha az 5 g tömegű lövedéket hangsebességre szeretnénk gyorsítani? (Chang=340 m/s)
A válaszokat előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
A hangsebességgel haladó lövedék mozgási energiája `1/2mc^2=1/2*0.005*340^2=289J`. Ezt az energiát kell a lőpor égéséből fedezni.

Ha a lőpor égéshője `L`, akkor `m` tömegű lőpor elégésekor `Q=Lm` hő szabadul fel. Tehát a szükséges tömeg `m=Q/L=(289)/(3*10^6)~~9.63*10^-5kg=96.3 m g`.

Amikor mértékegységeket írsz le, akkor figyelni kellene a kis- és nagybetűkre, mert az "mj" több okból is helytelen. Az csak a kisebbik gond, hogy a joule jele nagy J. Viszont a kis m a milli- prefixum jele, ami ezredrészt jelent. Nem túl reális, hogy egy kg lőpor felrobbantása 3 ezred joule energiát szabadítson fel. Az ott mega-, azaz egymillió joule akart lenni szerintem, aminek a jele MJ.
Módosítva: 8 éve
0