Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

2a2=a1+(a3-9a1)

Főoldal » Középiskola » Matematika
521
Egy emelt szintű matematika feladat sorban a következő a feladat:
Egy (an) számsorozatról a következőket tudjuk:
- a harmadik tagtól kezdve minden tag kiszámítható a következő
rekurzív képlet segítségével: an=an-1+12an-2;
- az a1 ,a2 és a3-9a1 ebben a sorrendben egy számtani sorozat 3
egymást követő tagja;
- az (an) sorozat első öt tagjának összege 682
Mekkora ennek a számsorozatnak a hatodik tagja?

Az adott dokumentum legelső feladata megoldással.
A lényeg, hogy tudni szeretném mi alapján jött ki a megadott feltétel a következő alakban: 2a2=a1+(a3-9a1)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, emelt, sorozat, sorozatok, 2006október
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A sorozat második tagja egyenlő az első (a1) és a harmadik tag (a3-9a1) számtani közepével. Ezt beszorozva kettővel kapjuk, hogy 2a2=a1+(a3-9a1).
0