Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Fizika 8.osztály

Főoldal » Általános iskola » Fizika
518
Az 57.6 km/h sebességgel haladó, 650 kg tömegű gépkocsi lefékez és megáll. Mekkora fékezés közben az alkatrészek és a környezet által felvett hőmennyiség? Mennyivel emelkedikaz 5.2 kg tömegű acél fékberendezés hőmérséklete, ha a hőmennyiség 58 %-a a fék belső energiáját növeli?
Az acél fajhője: 470 J/kgk
A megoldásokat előre is köszönöm! Én eléggé megijedtem ettől a feladattól, így remélem lesz valaki aki bátran megküzd vele xd
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
A kocsi mozgási energiája fog hővé alakulni, azaz `1/2mv^2=1/2*650*(57.6/3.6)^2=83200J`. Ennek 58%-a, azaz `83200*0.58=48256J` fordítódik a fék melegítésére.

Ha a `c` fajhőjű, `m` tömegű test hőmérsékletét `Delta T`-vel szeretnénk megnövelni, akkor `Q=cm Delta T` hőt kell vele közölni. Ez alapján a fék melegedése `Delta T=Q/(cm)=48256/(470*5.2)~~19.7°C`.
0