Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogy kell ki számolni ?

Főoldal » Középiskola » Matematika
358
Egy paralelogramma átloi 20cm es 30cm az egyik oldala is 20cm . Számítsunk ki a másik oldalat
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
dolgozat
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Pls
0

Koszinusz tétel kétszer:

    • Először abban a negyed paralelogrammában amely az ismert méretű oldal mellett van:
(Ismerjük mindhárom oldalt, kiszámítjuk az átlók metszéspontjában lévő szöget.)
`c^2 = a^2 + b^2 - 2 * a * b * cos \gamma`
`20^2 = 15^2 + 10^2 - 2 * 15 * 10 * cos \gamma`
`400 = 225 + 100 - 300 * cos \gamma`
`75 = - 300 * cos \gamma`
`cos \gamma = -0.25`
`\gamma = 104.477512^o`

Ebből megkapjuk a másik negyedbeli, mellette fekvő szöget:
`\delta = 180 - 104.477512 = 75.522488^o`

    • Másodszor abban a negyed paralelogrammában amely az ismeretlen méretű oldal mellett van:
(Ismerjük az átlók metszéspontjában lévő szöget és a mellette fekvő két oldalt, kiszámítjuk a harmadik oldalt.)
`d^2 = a^2 + b^2 - 2 * a * b * cos \delta`
`d^2 = 15^2 + 10^2 - 2 * 15 * 10 * cos 75.522488`
`d^2 = 225 + 100 - 300 * 0.25`
`d^2 = 250`
`d = \sqrt{250} = \color{red}15.811388`
0