Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Koordináta geometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
466
Egy szabályos háromszög két csúcsa A(-4;5) és B(2:-3). Határozza meg a C csúcsot!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`A(-4; 5)`

`B(2; -3)`

2 megoldásnak kell majd kijönnie nyilván.

`AB` egyenes egyenlete:

`vecv(6; -8)`

`vecn(8; 6)=(4; 3)`

`4x+3y=-1`

Felező merőleges egyenlete:

`F(-1; 1)`

`vecn(3; -4)`

`3x-4y=-7`

És most kell gyártani egy `F` középpontú `AB` átmérőjű kört, ami majd kimetszi a felező merőlegesből a 2 lehetséges `C` csúcsot.

`r=sqrt((-1-2)^2+(1-(-3))^2)=5`

A kör egyenlete:

`(x+1)^2+(y-1)=25`

`{(3x-4y=-7), ((x+1)^2+(y-1)^2=25):}`

Ennek az egyenletrendszernek a két megoldása lesz a két metszéspont.

`x_1=-5`
`y_1=-2`

`C_1(-5; -2)`

`x_2=3`
`y_2=4`

`C_2(3; 4)`

És meg is kaptuk a `C` csúcsot.
0