Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS!

Főoldal » Középiskola » Matematika
437
Ezt a házit kéne megoldani, mert nem értem!
Nem csak magyarázatot hanem megoldást kérek!
Köszönöm szépen!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Sos!
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Pl. : 6 ; 15 ; 10
1

Szia, küldöm a feladat megoldását, illetve a magyarázatot is!


Két vagy több számot akkor nevezünk relatív prímnek, ha csak egyetlen közös osztójuk van, mégpedig az 1.


A feladatnak megfelelnek az alábbi számok:

(6;10;15)


Először mindhárom számot felbontjuk prímtényezők szorzatára:

6 = 2 • 3
10 = 2 • 5
15 = 3 • 5


Látható, hogy nincs olyan prímtényező, amely mindhárom számnak az osztója, viszont ha csak 2-2 számot vizsgálunk, akkor már minden esetben találunk közös osztót:

(6;10) = 2
(6;15) = 3
(10;15) = 5
1