Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek segítsetek, holnap kell leadnom és már csak ez a feladatom nincs kész

Főoldal » Általános iskola » Matematika
332
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
a)-c)
Ez egyszerű: minden zsákban `x` kg krumpli volt.

Pontosabban ezeket tudjuk:
    • összesen: `22 * x`
    • első nap: `9 * x + 44`
    • második nap: `7 * x - 13`
    • harmadik nap: `5 * x - 6`
    • maradt: `0.5 * x`

Ezekből felírható az egyenlet `color(silver)"(a szürke szöveg csak magyarázat, nem része az egyenletnek)"`:
`color(silver)(obrace(color(black)(9 * x + 44))^"első nap") + color(silver)(obrace(color(black)(7 * x - 13))^"második nap") + color(silver)(obrace(color(black)(5 * x - 6))^"harmadik nap") + color(silver)(obrace(color(black)(0.5 * x))^"maradt") = color(silver)(obrace(color(black)(22 * x))^"összesen")`

Összeadjuk külön az `x`-es tagokat és külön a szabadtagokat:
`21.5 * x + 25 = 22 * x`

Mindkét oldalból kivonunk `21.5 *x`-et:
`25 = 0.5 * x`

Beszorozzuk 2-vel:
`x = color(red)50 \ kg`

Ellenőrzés:
`9 * x + 44 + 7 * x - 13 + 5 * x - 6 + 0.5 * x = 9 * 50 + 44 + 7 * 50 - 13 + 5 * 50 - 6 + 0.5 * 50 = 1100`
`22 * x = 22 * 50 = 1100`

c)-e)
összesen: `22 * x = 22 * 50 = 1100 \ kg`
érték: `1100 * 60 = color(red)66000 \ Ft`

f)
költség: `66000 // 100 * 60 = 39600 \ Ft`
haszon: `66000 - 39600 = color(red)26400 \ Ft`
Módosítva: 2 éve
0