Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan kéne megoldani az alábbi feladatot?

Főoldal » Középiskola » Kémia
374
Hány g/dm³ koncentrációjú az a kénsavoldat, amelynek pH-ja azonos a 0,1 mol/dm³ koncentrációjú, ecetsavoldat pH-jával? (Az ecetsavoldat disszociációállandóját vegyük 10^-5 mol/dm³-nek.)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Egy másodfokú egyenletet kell ehhez megoldani!
K(dissz.)=x²/(0,1-x), vagyis 10-⁵×(0,1-x)=x², ezt átalakítjuk: (10-⁶-10-⁵·x)=x², azaz x²+10-⁵·x- 10-⁶=0 ,ezt kell megoldani "x-re":

x=(-10-⁵+(√(10-¹⁰+4×1×10-⁶))/2= 9,9501×10-⁴ mol/dm³ jön ki a pozitív értékre (és csak ez lesz megoldás!), ezért:
pH=- lg(9,9501×10-⁴)= 3,0022 , tehát körülbelül 3-as az ecetsav pH-ja.

3-as akkor a kénsav pH-ja is egyúttal:
1000 cm³ oldatban → 0,001 mol oxóniumion van ⇒ 1000 cm³ oldatban lesz → 0,0005 mol kénsav , ezt beszorozzuk a moláris tömeggel: m(kénsav)=0,0005 mol×98,08 g/mol = 0,049 gramm jön ki.
Tehát a kénsavoldat nagy valószínűséggel pontosan 0,049 g/dm³ tömegkoncentrációjú lesz! :)
Módosítva: 2 éve
0