Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan kell megoldani az alábbi feladatokat?

Főoldal » Középiskola » Kémia
358
1.Mekkora a benzol képződéshője, ha égésének reakcióhője -3274,6 kJ/mol?

2. Az etilén égésének reakcióhője: -1410kJ/mol. Számítsd ki az etilén képződéshőjét.

3.6 gramm alumíniumot kaloriméterben elégetünk és az tapasztaljuk, hogy 176,98 kJ hő szabadul fel. Mekkora alumínium-oxid képződéshője?

4.Mekkora hőmennyiség szabadul fe, vagy nyelődik el, ha 1 mol CaCl2 x 6H2O-t vízben oldunk? 1 mol vízmentes CaCl2-t vízben oldva a víz anyagmennyisége 200 mol, az oldáshő: -75,36 kJ. A vízmentes CaCl2 hidratációhője: -9475 kJ/mol.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

1. feladat:
A benzol égési egyenlete: C₆H₆ +7,5 O₂ → 6 CO₂ + 3 H₂O, legyen "x" a benzol képződéshője, ekkor felírható
-3274,6= (6·(-394)+3·(-242)) - x , ebből -3274,6=(-3090)+x, tehát x=(3090-3274,6)= -184,6 kJ/mol a benzol képződéshője!

2. feladat:
Az etilén égési egyenlete: C₂H₄ + 3 O₂ → 2 CO₂ + 2 H₂O, megint legyen "x" az etilén képződéshője, ekkor felírható
-1410=(2·(-394)+2·(-242)) - x, ebből -1410=(-1272)-x , tehát x=(1272-1410)= - 138 kJ/mol az etilén képződéshője!

3. feladat:
Az alumínium égése: 2 Al + 1,5 O₂ → Al₂O₃, tehát ha 3,6 g Al-ból (-176,98) kJ hő szabadul fel,
akkor 2 mol alumíniumnál (53,96 gramm) : (53,96/3,6)×(-176,98)= (- 2652,73) kJ hő szabadulhat fel maximálisan.
Így 1 mol alumínium-oxid képződéshője 2 mol Al-ból pontosan (-2652,73) kJ/mol nagyságú lesz! :)

Az utolsó (4. feladat) kicsit "kusza" számomra, azt nem igazán értem!
Most jelenleg ennyit tudtam neked segíteni! :)
0