Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenlő arányok sorozata

Főoldal » Általános iskola » Matematika
460
Határozzátok meg azt a két számot, melynek összege 64 és aránya 7/9. Hogy kell megoldani?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A szöveg értelmezése után felírhatunk két egyenletet.

1.) `x+y=64`

2.) `x/y=7/9`


Rendezzük valamelyik egyenletet a nekünk tetsző ismeretlenre. Én most az elsőt fogom x-re. Így kapjuk, hogy: `x=64-y`

Behelyettesítjük a 2. egyenletbe így kapunk egy egyismeretlenes egyenletet amit csak megkell oldanunk.

`(64-y)/y=7/9`

`64-y=7/9y`

`9*(64-y)=7y`

`576-9y=7y`

`576=16y`

`color(red)(36=y)`


A most kapott ismeretlent csak helyettesítsük be az egyik egyenletbe. Én az 1.be fogom.

`x+36=64`

`color(red)(x=28)`


A feladatot fehér színnel oldottam meg amennyiben megoldásnak jelölöd a válaszom elérhetővé teszem számodra a megoldást. Egyéb esetben természetesen nem áll módomban közzétenni. Előre is köszönöm :)
Módosítva: 2 éve
1