Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Fizika 8.osztály

Főoldal » Általános iskola » Fizika
690
Egy 80 kg tömegű ládát tolunk egyenletes sebességgel, felfelé egy lejtőre. A láda mozgását akadályozó surlódási erő 400 N. Mennyi munkát végzünk, ha 4m úton érünk 2 m magasba? Mennyi a súrlódásból fakadó energiaveszteségünk? Mekkora erőt takarítunk meg a lejtővel?
A válaszokat előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
A nehézségi erő ellenében végzünk `mgh=80*10*2=1600J` munkát, a súrlódási erő pedig `F_s l=400*4=1600J` veszteséget okoz, tehát az összes munka `3200J`.

Ha nem használnánk lejtőt, akkor az emeléshez `mg=800N` erőt kellene kifejtenünk. A láda súlyának a lejtő síkjával párhuzamos komponense `mgsin alpha=mgh/l=80*10*2/4=400N`, viszont ebben az esetben a súrlódással is számolnunk kell, ami újabb `400N`, vagyis most a lejtő alkalmazásával nem takarítunk meg erőt.
0