Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek valaki sűrgősen megtudja oldani?

Főoldal » Középiskola » Kémia
431
1, hány gramm szilárd nátrium-hidroxidot kell adni 200 gramm 25 tömegszázalékos nátrium-hidroxid oldathoz hogy 30 tömegszázalékos oldatot kapjunk?

2, mennyit kell a 8 tömeg%-os (sűrűsége
1,04 g/cm3) salétromsavoldatból 400 cm3 96 tömeg%-os( sűrűsége 1,04 g/cm3) salétromsavhoz önteni, hogy 10teg%-os savat kapjunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Szia!

1. feladat megoldása:
100 gramm oldatban 25 gramm NaOH van, akkor 200 gramm oldatban van 50 gramm NaOH.
A szilárd NaOH-ot hozzáadva az oldathoz megnő mind az oldat, mind az oldott anyag (lúg) tömege, ezért:
(200+x)/100=(50+x)/30 az egyenletünk, ebből keresztbeszorzással kapjuk, hogy : 30·(200+x)=100·(50+x), ezt átrendezve
(6000+30x)=(5000+100x), ebből pedig 1000=70·x, tehát x=100/7= 14,286 gramm , tehát a 200 gramm lúgoldathoz még 14,286 gramm szilárd NaOH-ot kell adnunk!

2. feladat megoldása:
A tömény savra nézve m(96%-os sav)= 400·1,04=416 g, 100 gramm oldatban van 96 gramm salétromsav, akkor 416 gramm oldatban lesz : (416/100)×96= 399,36 gramm salétromsav.
Vegyünk "V" cm³-t a 8 tömeg%-os salétromsavból. Ennek a tömege : m(8%-os sav)=(1,04×V) gramm lesz.
Ha 100 g oldatban van 8 gramm sav itt, akkor (1,04×V) gramm oldatban lesz: (0,0832×V) gramm sav.
A felírható egyenlet:
(1,04·V+416)/100= (399,36+0,0832·V)/10 lesz, ebből keresztbeszorzással (10,4·V+4160)=(39.936+8,32·V) adódik, vagyis
(2,08·V)=35.776 , azaz V=17.200 cm³ jön ki, ami átváltva 17,2 dm³, ennyi 8 tömeg%-os oldat szükséges elvileg! :)

De mindkét oldatnak 1,04 g/cm³ lenne a salétromsavnál a sűrűsége? Nem írtad el az egyiket? :)

Ez volna a jó megoldás, ill. levezetés a "rossz" sűrűségekkel is!
0

2. feladat "módosítva", a jó sűrűséggel:
m(96%-os sav)=400 cm³×1,50 g/cm³= 600 gramm
100 g oldatban van 96 gramm sav, akkor 600 gramm oldatban lesz 576 gramm salétromsav.
Így az egyenlet a következőre "módosul":
(1,04·V+600)/100=(0,0832·V+576)/10 lesz a "pontos" egyenlet, megoldjuk "V"-re:
(10,4·V+6000)=8,32·V+57.600), rendezve ezt kapjuk, hogy (2,08·V)=51.600, tehát V=24.807,69 cm³, ennyi 8 tömeg%-os salétromsavoldat szükséges.
Ez átváltva 24,81 dm³ 8 tömeg%-os savoldat, illetve 24,81 liter is ha "úgy" vesszük.

Remélem tudtam segíteni a levezetéssel! :)
0