Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Fizika 8.osztály

Főoldal » Általános iskola » Fizika
944
Egy fürdőkádat az egyik cső meleg vízzel 20 perc alatt, a másik hideg vízzel negyedóra alatt tölt meg teljesen. Ha 5 percig hagyjuk mindkét csövet egyszerre nyitva, akkor a kádba 87,5 kg víz folyik.
a) Mekkora a kád térfogata?
b) Hány kg víz folyik ki a két csőből külön külön percenként?
c) A két csőben azonos sebességgel folyik a víz. Mekkota sebességgel hagyja el a csöveket a víz, ha az első cső keresztmetszete 25 cm²? Mekkora a másik cső keresztmetszete?
A válaszokat előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Legyen a kádba férő víz tömege `m`. Ekkor az egyik csapból `m/20` kg víz folyik ki percenként, a másikból pedig `m/15` kg. Ha 5 percig vannak nyitva, akkor `m/20*5+m/15*5=87.5`, innen `m=150` kg.

a) Tehát 150 kg víz fér el a kádban, ennek a térfogata 150 liter.

b) A meleg csőből `150/20=7.5` kg, a hidegből pedig `150/15=10` kg.

c)
Tehát percenként 7,5 liter, azaz 7500 cm3 víz jön az első csőből. Ha a keresztmetszet 25 cm2, akkor ez `7500/25=300` cm/perc áramlási sebességet jelent. Vagy ha úgy jobban tetszik, akkor `300/(100*60)=0.05` m/s.

Tudjuk, hogy a másik csőben is ekkora a sebesség, viszont onnan percenként 10000 cm3 víz távozik. A keresztmetszet tehát `10000/300~~33.33` cm2.
0