Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
623
Egy vidámparki körhintán a láncok a körhinta tetején 5m távolságra vannak elhelyezkedve a tengelytől.A 70 kg-os utazó súlypontja az indulás előtt nyugalmi állapotban 4m-rel helyezkedik el a tartószerkezet alatt.Menet közben az utasok nagyobb sugarat írnak le.
a; Mely periódusidőnél vannak a láncok 40 fokban kifelé hajolva?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Rajzold fel a 40 fokos esetet. A tengelytől 5 méterre mondjuk balra van a lánc teteje. Ettől kijjebb lesz lefelé egy derékszögű háromszög, felül 40°, az átfogója pedig (a lánc) 4 m. A vízszintes befogó `b`:
`b/4 = sin\ 40°`
`b=4·sin\ 40°=...`
Ehhez hozzáadódik még az 5 méter, vagyis a körhintázó személy `r=b+5` méter sugarú körpályán mozog. Számold ki `r`-et.

Az emberre ható erők:
- nehézségi erő lefelé: `G`=700 N
- láncban kötélerő a 40°-os irányban felfele
Ezt az utóbbit nem tudjuk, de pont akkora kell legyen, hogy a kettőnek az eredője vízszintes legyen, hisz az lesz a centripetális erő, amitől az ember körpályán mozog.
Nevezzük az eredőt `F`-nek. Az `F` és `G` alkotta derékszögű háromszögben is 40°-os szög kell legyen, hisz akkor lesz az eredő (az `F`) vízszintes.
`F/G="tg"\ 40°`
Fel kellene rajzolni ezeket az erőket is, hogy lásd, hol is van ez a tangens.

`F=G·"tg"\ 40°=...`
Ezt is számold ki.

Ez a centripetális erő, vagyis:
`F=r·ω^2`
`ω=sqrt(F/r) = ...` számold ki

Tudjuk, hogy `ω=(2π)/T`, vagyis `T=(2π)/ω=...` a periódusidő.
0